Haarwerken worden ook wel haarprothese, pruik, toupet, haaraanvulling, haarstukje genoemd.

 

1. Inleiding

 Al bovengenoemde namen zijn beladen met een minder positief imago. Dat is jammer en beslist niet noodzakelijk. Hoe komt dat eigenlijk?

In de 70-er jaren deden de pruiken en toupets op grotere schaal hun intrede in Nederland. Ze werden toen voornamelijk gebruikt om eens een ander model te proberen of om er eens anders uit te zien op een feestje. De kwaliteit van deze pruiken liet ernstig te wensen over. Ook werden de pruiken gebruikt bij natuurlijke haaruitval of door ziekte, tijdelijke of permanente kaalheid. Je kon het echter altijd zien als iemand een haarwerk droeg.

Het gebruik van haarwerken is tot op heden de meest toegepaste oplossing voor alopecia. Gelet op het feit dat circa 65% van de mannen en 50% van de vrouwen tussen de dertig en zestig jaar worden geconfronteerd met dunner haar, is dat ook niet verwonderlijk. Vaak is dit genetisch bepaald. Hierdoor is het gebruik van pruiken ook meer serieus geworden met vaak een onplezierige oorzaak.
 

info aanvragen voor pruiken haarwerken en toupets

2. Voor- en nadelen van een haarwerk

Hoewel kaalheid meer voorkomt bij mannen dan bij vrouwen is niet zo dat mannen vaker een haarwerk dragen. Vrouwen gaan veelal over tot aanschaf van een haarwerk.

In de veel gevallen wordt een haarwerk vergoed door de zorgverzekeraar. Er dient echter wel een 'aanvraagformulier voor hulpmiddelen' door de huisarts of medisch specialist afgegeven te worden.

De mogelijkheden van haarwerken zijn vrijwel onbeperkt, lang-, kort-, blond-, donker-, krullend-, echt-, synthetisch haar zijn alle maal beschikbaar en kunnen geheel naar uw wens worden aangepast.

Een haarwerk kent zeker ook zijn voordelen . Een haarwerk levert direct resultaat op en men geeft de volle haardos van vroeger direct terug. Er is een rijke keuze aan modellen, stijlen en kleuren. Voor jonge, zelfs zeer jonge mensen zijn er haarwerken in een eigentijds stijl te verkrijgen en ook voor ouderen bestaan er bij hun leeftijd passende haarwerken.

3. Wanneer is een haarwerk een goede oplossing?

Een haarwerk kan door iedereen gedragen worden.Er zijn verschillende oorzaken van haarverlies waardoor men kiest voor een  haarwerk.  Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Alopecia androgenetica. Kaalheid volgens een mannelijk patroon.
  • Alopecia traumatica. Lijkt op trichotillomanie. Haaruitval als gevolg van een externe oorzaak b.v door verkeerde permanentbehandeling, ontkroezen.
  • Alopecia areata. Een pleksgewijze haaruitval.
  • Alopecia cicatriciales. Een vorm van kaalheid die optreedt door littekenvorming op de hoofdhuid als gevolg van verbranding, verwonding  of onsteking van de hoofdhuid.
  • Alopecia totalis. Uitvallen van het hoofdhaar inclusief gelaatshaar zoals wimpers, wenkbrauwen, snor en baard.
  • Alopecia universalis. Uitvallen van zowel hoofdhaar en lichaamshaar.
  • Alopecia diffusa. Tijdelijk haaruitval over de gehele hoofdhuid als gevolg van hoge koorts, hoofduidontsteking, medicijngebruik b.v chemokuur.

Wij kunnen beoordelen of uw huid geschikt is voor het dragen van een haarwerk. Ons haarwerk is voorzien van antislip-binnenwerk en er zijn derhalve verder geen bevestigings middelen nodig zoals tape of lijm.

4. Een haarwerk aankopen

Bij het aanschaffen van een haarwerk doet men er verstandig aan familieleden of vrienden bij het aankoopproces te betrekken. Zij kunnen helpen met het maken van keuzes en kunnen vertellen of een bepaald model bij u past.

Het aankoopproces verloopt bij ons in drie stappen.

Stap 1

Een heerlijk kopje koffie of thee!

Ondertussen wordt u geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden. Een haarwerk van echt haar of een synthetische haarwerk, en wat de voor- en nadelen zijn.

Stap 2

Dan gaan we over tot het passen van het haarwerk om uiteindelijk een keuze te kunnen maken. Wij hebben veel modellen en kleuren op voorraad.

Stap 3

Bij het aanbrengen van de haarwerk leggen wij u uit hoe u deze het beste kunt verzorgen. Tevens zal het haarwerk geheel worden aangepast aan uw wensen. De juiste pasvorm van het montuur dat voorzien is van anti-slipbinnenewerk speelt hierbij natuurlijk ook een grote rol.

5. Vergoedingen

Het verkrijgen van een vergoeding van de zorgverzekeraars kan op de volgende manier geschieden.
De huisarts of specialist moet hiertoe een 'aanvraagformulier voor hulpmiddelen' uitschrijven.
De zorgvergoeding van haarwerken is voor iedere Nederlander die via een zorgverzekeraar is verzekerd. Hoeveel de vergoeding bedraagt, hangt af van de wijze waarop u bent verzekerd.

Te allen tijden wordt een basisvergoeding uitgekeerd met ingang van 2017 a.d € 419,50

Vooraf krijgt u van ons een prijsopgaaf en wij kunnen ook nakijken op welke vergoeding van uw zorgverzekeraar u recht heeft.

Soms vergoeden zorgverzekeraars na of gelijktijdig met de eerste aanschaf van een haarwerk tevens de kosten van een reserveprothese. Hiervoor dient u wel weer een verwijsbriefje van de arts te hebben. De reservehaarprothese is wenselijk in verband met onderhoud, tussentijdse maatveranderingen, reparaties etc., waarbij het kan voorkomen dat u de haarprothese een week of langer moet missen.

Indien uw haar nog niet uitvalt (bijvoorbeeld bij een radiologische of een chemotherapeutische behandeling), kunt u op voorhand bij ons een haarwerk uitzoeken welke wij dan voor u reserveren zonder verdere kosten tot het moment waarop men deze nodig heeft.

 

Voor meer informatie en uitleg over haarwerk - haarwerken  klik hier

Naar andere delen van de site klik hier

info aanvragen voor pruiken haarwerken en toupets